در برنامه ریزی های تولید مطرح شده ایجاد سیستم یکپارچه جهت کنترل و شناسایی منابع ، تجهیزات و منابع انسانی و ... مورد نیاز به عنوان دلیل اصلی برنامه ریزی تولید مطرح می گردد.

در واقع ایجاد برنامه ریزی تولید، سیستمی جهت تعیین نقشه راه تولیدی برای دانستن این نکته که چه مسیری را طی کنیم و این مسیر چه قدر طول می کشد تا به تولید برسیم، است. ایجاد یک برنامه ریزی تولید بهینه باعث کاهش زمان تلف شده تولید و بهبود جریان و روش تولید و در نهایت بهبود در عرضه محصولات با کمترین زمان تلف شده در تحویل محصول به مشتری می شود. در برنامه ریزی تولید باید نکات کلیدی تولید یا گلوگاه های تولیدی به طور مثال سنجش نیاز به آموزش کارکنان، سنجش میزان نفرات، سنجش میزان نیاز به تجهیزات و ... مورد ارزیابی قرار گیرد. بدین معنا که در هنگام برنامه ریزی خطوط تولید یا محصولات باید ظرفیت تولید ماشین آلات و میزان ضایعات در هربار تولید محصول و تعداد نفرات و میزان توان تولیدی هرنفر در هر خط تولید، میزان نیاز به انبارش محصولات یا تعیین مدت زمان نگهداری محصول در انبار، تخمین میزان سفارشات یا فروش هر محصول و مدت زمان تولید هر محصول و... قبل از برنامه ریزی باید مورد توجه، شناسایی و ارزیابی قرار گیرد.

پس در مرحله اول باید تارگت گذاری فروش و یا پلن فروش برای محصولات (همانطور که در مقاله تارگت گذاری به طور مفصل توضیح داده شد) تهیه و تدوین گردد و پس از آن به برنامه ریزی تولید محصولات پرداخت بدین نحو که در مراحل اول تارگت گذاری باید به صورت کلی میزان فروشی را به صورت تعدادی برای محصول به صورت سالیانه در نظر گرفت پس از پیشرفت برنامه این برنامه ریزی به صورت ماهیانه و هفتگی و بعد روزانه و طی مراحلی حتی مثلا به رنگ محصول تولیدی این برنامه ریزی مشخص می گردد.

با مثالی این روش را روشن می کنیم فرض کنید همان کارخانه تولید کاشی که در پلن گذاری به آن اشاره شد را در اختیار داریم و پلن فروش برای آن طبق توضیحات قبل تعیین شده است. در مرحله اول ابتدا میزان تولید سالیانه بر اساس تارگت مشخص می گردد مثلا n تعداد کاشی بدون توجه به سایز و مدل و ابعاد مختلف کاشی در برنامه تولید مورد هدف قرار می گیرد. شاید یک کارخانه تولید کاشی اطلاعات لازم از فروش انواع ابعاد و مل ها را در ابتدا در اختیار نداشته باشد پس نمی توان برنامه ریزی را در ابتدا به ریز ادامه داد و فقط به صورت کلی در نظر گرفته می شود اما پس از پیشرفت برنامه و رصد تولید و مواردی که فوقا به آن ها اشاره کردیم در مراحل بعدی تعداد تولید کاشی به تفکیک ماه و به تفکیک روز مشخص می گردد و در مرحله بعد به صورت ریز تر تعداد تولید کاشی به تفکیک انواع ابعاد کاشی و به تفکیک انواع رنگ و مدل و ... برنامه ریزی می گردد. نتیجه استفاده از برنامه تولیدی که به صورت دقیق و درست برنامه ریزی شده است مشخص است. تصورش را بکنید تفاوت کارخانه ای که با هر بار سفارش مشتری شروع به تولید کند و در زمان سفارش مجبور به استفاده از حداکثر توان تولید خود گردد و در زمانی که سفارشی صورت نگرفته از کمترین میزان راندمان و تولید استفاده کند و با هر تغییر قیمت دلار دچار نوسان و بحران گردد و در مقابل کارخانه ای که برنامه ریزی تولید بهینه ای دارد که نیاز به تولید محصولات را با توجه به تمامی موارد مطرح شده در نظر گرفته و تولید را به طور یکنواخت پیش می‌برد.

در زیر شمای کلی برنامه ای که توضیح داده شد را نشان می دهیم.

0907999

در این نوع برنامه ریزی به غیر از مشخص شدن تولید به صورت واضح و روشن، شرح وظایف هرشخص براساس تارگت فروش، میزان تولید هر شخص، میزان فعالیت هرنفر و زمان کار و حتی مدل حقوق و دستمزد هر نفر در مراحل بعدی مشخص می گردد. در مقالات بعدی به توضیح مدل درآمدی بر اساس پلن فروش و تولید خواهیم پرداخت.

soli