برای معرفی مشاوره کسب و کار، ابتدا به تعریف کسب و کار یا بیزینس (business ) میپردازیم.
تعریف۱: کسب و کار یا بیزینس (به انگلیسی: Business )، یک سازمان است که برای فراهم کردن کالا، خدمات یا هر دو برای مشتری ایجاد شده‌است. کسب و کار در اقتصاد سرمایه‌داری حکم‌فرماست، بیشتر کسب و کارها که مالک آن‌ها بخش خصوصی است، برای این ایجاد شده‌اند که سود ساز باشند و دارایی صاحب‌شان را بیشتر کنند.
تعریف۲: کسب و کار فعالیتی برای امرار معاش یا کسب درآمد از تولید، یا خرید و فروش محصولات (مانند کالاها و خدمات) است.
با این تعاریف، کلیه‌ی کارخانه ها، شرکت ها، فروشگاه ها، مطب ها، بیمارستان ها، مشاغل خدماتی و ... کسب و کار هستند.
تمامی کسب و کارها، در مسیر رسیدن به اهداف خود و برای پیشبرد فعالیت های ذکر شده، درگیر چالش های مختلفی می شوند که عدم پاسخ مناسب به این چالش ها و مسائل، اصل رسیدن یا سرعت رسیدن به اهداف را تحت تاثیر قرار می دهند. از طرفی حل این مسائل نیازمند دانش تخصصی و تجربه های مختلف است. اینجاست که کسب و کارهای مختلف، به مشاوره کسب و کار نیاز دارند.
مشاوره کسب و کار به کسب و کارها این امکان را می دهد که مسائل و چالش ها را بهتر بشناسند، تعریف درستی از مسائل داشته باشند، اولویت بندی پقیقی انجام دهند و در کل مسائل و چالش های خود را به بهترین شکل ممکن حل کنند تا بتوانند به اهداف خود برسند. همچنین استفاده از مشاور کسب و کار باعث صرفه جویی در زمان و هزینه برای حل مسائل و رسیدن به اهداف می شود.
از طرفی استفاده از مشاوره کسب و کار، کلاف درهم پیچیده مشکلات و مسائل سازمانی را باز کرده و آنها را ساده سازی می کند.


مشاوره کسب و کار چیست؟

هر کسب و‌کاری، برای رسیدن به اهداف خود مانند درآمدزایی و سودآوری، فعالیت های مختلفی از جمله تامین مواد اولیه، تولید، فروش، بازاریابی، برندسازی، خدمات پس از فروش، حسابداری و ... را انجام می دهد.
تمامی کسب و کارها، در مسیر رسیدن به اهداف خود و برای پیشبرد فعالیت های ذکر شده، درگیر چالش های مختلفی می شوند که عدم پاسخ مناسب به این چالش ها و مسائل، اصل رسیدن یا سرعت رسیدن به اهداف را تحت تاثیر قرار می دهند. از طرفی حل این مسائل نیازمند دانش تخصصی و تجربه های مختلف است. اینجاست که کسب و کارهای مختلف، به مشاوره کسب و کار نیاز دارند.
مشاوره کسب و کار به کسب و کارها این امکان را می دهد که مسائل و چالش ها را بهتر بشناسند، تعریف درستی از مسائل داشته باشند، اولویت بندی پقیقی انجام دهند و در کل مسائل و چالش های خود را به بهترین شکل ممکن حل کنند تا بتوانند به اهداف خود برسند. همچنین استفاده از مشاور کسب و کار باعث صرفه جویی در زمان و هزینه برای حل مسائل و رسیدن به اهداف می شود.
از طرفی استفاده از مشاوره کسب و کار، کلاف درهم پیچیده مشکلات و مسائل سازمانی را باز کرده و آنها را ساده سازی می کند.

تاریخچه مشاوره کسب و کار:

تاریخچه مشاوره به گذشته برمی گردد. در واقع، مشاوره همیشه وجود داشته است. ما می توانیم مشاوران تا تصمیم گیرندگان را به دوران باستان ردیابی کنیم. مارکوپولو، کولبر و همیلتون به نوعی اولین مشاوران هستند. اما مشاوره مدرن در اواخر قرن نوزدهم در طول انقلاب صنعتی دوم در اروپا سرچشمه گرفت. صنعت مشاوره همواره روندها را هم در تئوری مدیریت و هم در فناوری از نزدیک دنبال کرده است. تخصص و تقسیم بندی صنعت مشاور همچنان بازار را پراکنده می کند. هر منطقه بسته به بلوغ خریداران و فروشندگان خدمات مشاوره با سرعت خاص خود تکامل می یابد.
"مشاور" فقط یک نام جذاب نیست، بلکه حرفه ای است که می تواند در نحوه رسیدگی به چالش ها و موفقیت یک شرکت تفاوت ایجاد کند. یک تعریف ساده از "مشاور" شامل موارد زیر است: ارائه دهنده مشاوره تخصصی به شخص یا نهاد دیگری که برای خدمات آنها غرامت دریافت می کند.
مشاوره چند ساله است؟

ما به طور قطع نمی دانیم، اما شواهدی مبنی بر ارائه راهنمایی های اولیه توسط مشاوران به قرن ها قبل برمی گردد. رهبری فکری ممکن است کلماتی حکمت‌آمیز و نصیحت‌آمیز بوده باشد، و مشاوران نمی‌توانستند برچسب «مشاور» داده شوند. یک رهبر قوی می‌تواند حامیان خود را الهام بخشد و الگوی خود قرار دهد، همانطور که این نقل قول باستانی از هومر به آشیل (از ایلیاد، 750 قبل از میلاد) نشان می‌دهد:
هم سخنگو باش و هم انجام دهنده اعمال.
مشاوره مدیریت مدرن یک صنعت 200 دلاری B+ است که به طور کلی از توسعه اقتصادی شروع شده در قرن 19 پیروی می کند و به روش های عمیقی توسط آن شکل گرفته است. مشاوره مدیریت از نیاز به کمک به کسب و کارها برای بهبود عملکردشان سرچشمه گرفته است


1. نیاز به کارایی عملیات در قرن بیستم

در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، زمانی که اولین تقاضا برای عقلانی کردن کار مطرح شد، تاریخچه مشاوره به شکلی که امروز می شناسیم شروع به شکل گیری کرد. اولین شرکت های مشاوره مدیریت در نتیجه تقاضا برای تخصص سازمانی، فرآیندی و ماشین آلات ایجاد شدند.

هنگامی که آرتور دی. لیتل (1886) کار خود را به عنوان خدمات مدیریت عمومی آغاز کرد، در نهایت در مهندسی فنی و مدیریت تخصص یافت و از نظریه های تیلور و بابیج که از تخصص حمایت می کردند استفاده کرد. برای اولین بار "مدیریت علمی" توسط آنها معرفی شد.

با استفاده از این تکنیک ها، شرکت ها می توانند با تجزیه و تحلیل و بهینه سازی هر مرحله از یک کار، کارایی عملیاتی خود را افزایش دهند.

آنها در اوایل قرن بیستم توسط مدیران کارخانه های ایالات متحده پذیرفته شدند، زیرا آنها برای کارایی تلاش می کردند و اقدامات لازم برای سرعت بخشیدن به عملکرد کارگران خود را می طلبیدند.

 

۲. ظهور مشاوره مدیریت

با تکامل خدمات، مرزهای مشاوره مدیریت واضح تر و اساسی تر شد. مشتریان شروع به درک نیاز به مشاوره مدیریت و مزایایی کردند که می تواند ارائه دهد. مشاوره مدیریت خدماتی است که به مدیران در انتخاب کمک می کند. هم دانش محور است و هم خودکفا. کار به عنوان یک پروژه مستقل سازماندهی شده است که می تواند به صورت پاره وقت یا تمام وقت انجام شود. همانطور که مارک باجی اشاره می کند، انواع جدید تولید، باعث رشد و افزایش سرمایه مورد نیاز بسیار فراتر از توانایی های مالی سنتی یک شرکت شد. در همان زمان، نیاز به تخصص و مدیریت حرفه ای تجارت افزایش زیادی پیدا کرد.


3. رشد، سودآوری و چالش ها در طول انقلاب صنعتی دوم

انقلاب صنعتی دوم راه را برای گسترش و سودآوری در مرحله سوم تاریخ مشاوره هموار کرد. با این حال، مجموعه‌ای از مشکلات را به همراه داشت که مدیریت همیشه نمی‌توانست آن‌ها را به تنهایی حل کند، به ویژه به این دلیل که سرمایه‌گذاران به اندازه اکثر مالکان در عملیات روزمره فعال نبودند.

شکاف بین مدیریت کارخانه و مالکیت به شکاف تبدیل شد. نه صاحبان و نه کارآفرینان، مدیران حرفه ای بودند. هنگامی که با وظیفه قضاوت های پیچیده مهم روبرو می شدند، از مشاوران راهنمایی می گرفتند.

خواه این دولت ایالات متحده بود که بوز آلن و همیلتون را درگیر می کرد یا دولت فرانسه که مدیریت علمی در صنعت دفاعی خود ایجاد می کرد، دولت ها شروع به کمک گرفتن از مشاوران کردند.


4. تقاضا برای مشاوره مالی پس از رکود بزرگ دهه 1920

پس از بحران مالی بزرگ سال 1929، قانون بانکداری گلس-استگال در سال 1933 بانک ها را از مشارکت فعال در سازماندهی مجدد و فعالیت های مشاوره ای منع کرد. این قانون جدید باعث رشد سریع تقاضا برای مشاوره تخصصی در بانکداری، مالی، مدیریت، استراتژی و سازمان شد که صنعت مشاوره را تقویت کرد.

McKinsey & Company که در سال 1926 تأسیس شد، یکی از اولین شرکت های مشاوره معاصر بود که هم در حسابداری و هم در استراتژی تخصص داشت. این شرکت تاکتیک‌های جدید رشد کسب‌وکار را آزمایش کرد، زیرا بانک‌ها و شرکت‌های بزرگ حسابداری به دلیل قوانین خارج می‌شدند. با استفاده از نتایج یک نظرسنجی عمومی از مدیران شرکت، مشتریان شرکتی را به دست آورد.

 

. 5. چارچوب های استراتژی اصلی ایجاد شده در دهه های 1950 و 1960

به گفته ریموند چندلر، این ساختار از استراتژی به عنوان مکانیزم پیاده سازی پیروی می کند. از نظر مشاوره، به نظر می رسد مشاوره استراتژیک از شکل کارایی سازمانی خدمات پیروی کرده است. BCG چارچوب های استراتژی بسیاری را تولید کرد که امروزه تحت هدایت بروس هندرسون همچنان در حال استفاده هستند.

دو مثال عالی عبارتند از:

«ماتریس سهم رشد» به شرکت‌ها کمک می‌کند تا ارزیابی کنند که کجا و چگونه پول نقد را بین واحدهای تجاری خود تخصیص دهند، و
"منحنی تجربه" تکامل هزینه ها را با تعداد واحدهای تولید شده برای اولین بار مدل می کند.

 

6. ظهور مشاوره فناوری اطلاعات و چهار بزرگ

نیاز به استراتژی و مشاوره سازمانی در دهه های 1980 و 1990 به طور قابل توجهی افزایش یافت. در همین حال، تقاضا برای راهنمایی و دانش فناوری اطلاعات با نرخ تصاعدی گسترش یافت. تعداد مشاوران و دامنه کار آنها به طور چشمگیری افزایش یافت و در سراسر اروپا، آسیا و آمریکای جنوبی گسترش یافت.

مشاور IT و شرکت های بزرگ حسابداری پیشرفت بزرگی را در مشاوره نشان می دهند.

استفاده گسترده از فناوری رایانه در شرایط اقتصادی و تجاری صنعت مشاوره جدیدی را به وجود آورد.

مشاوره فناوری اطلاعات به بخش جدیدی از بازار تبدیل شد. با این حال، به دلیل نگرانی های ضدتراست، سازندگان کامپیوتر از فروش تخصص خود منع شدند. در نتیجه، فروشندگان مستقل شروع به ارائه خدمات مشاوره فناوری اطلاعات کردند. این منجر به تأسیس EDS (سیستم های الکترونیکی داده) توسط کارمند سابق IBM، راس پروت شد.

چهار بزرگ، که در آن زمان شش بزرگ بودند، به سرعت خدمات خود را گسترش دادند و علاوه بر حسابداری و حسابرسی شامل مشاوره نیز شدند. آنها با مشاهده فرصتی برای گسترش سهم بازار مشاوره خود، بازار تخصصی مشاوره فناوری اطلاعات را اشغال کردند و به مشتریان در پیاده‌سازی سیستم‌های برنامه‌ریزی منابع سازمانی (ERP) در سراسر جهان و سایر خدمات کمک کردند. در اواسط سال 1990، آنها از نظر اندازه از اکثر مشاوران دیگر پیشی گرفتند. اکثریت آنها در نهایت در نتیجه رسوایی انرون منحل شدند.

بر اساس روش‌های عددی، مشاوره فناوری اطلاعات بزرگترین و سریع‌ترین بخش مشاوره مدیریتی است که در حال رشد است و تنها به تعالی عملیاتی نزدیک می‌شود.

 

۷. کسب و کار تعالی

مک‌کینزی اولین کسی بود که مفهوم «بالا بردن» موفقیت از طریق تعالی را در دهه 1980 مطرح کرد، بنابراین باید از آنها برای معرفی مفهوم «تعالی کسب‌وکار» تشکر کنیم. مک کینزی چارچوب 7-S را با استفاده از آثار پیترز و واترمن از کتاب «در جستجوی تعالی» معرفی کرد.

این چارچوب به‌عنوان پایه‌ای برای پیوند دادن استراتژی، سازمان و فرهنگ عمل می‌کند و همچنین از مدل همخوانی نادلر و توشمن و مدل ستاره‌ای گالبریث الهام گرفته شده است. شایستگی ها و بعدها قابلیت ها به عنوان منابع مزیت رقابتی شناسایی شدند.

McKinsey & Company هنوز هم یکی از رهبران بخش مشاوره است. این سازمان از اواسط دهه 1990 برنامه های تعالی عملیات را ارائه کرده است و اکثر مشاوران بزرگ از همان محصول تا حد کالایی شدن استقبال کرده اند. علاوه بر این، در دنیای رقابتی امروزی، برتری واقعی در سراسر جهان مورد نیاز است. برتری در تولید، تحقیق و توسعه، بازاریابی و فروش و غیره را در نظر بگیرید.

 

۸. عصر تقسیم بندی و تخصصی شدن

برای شرکت‌های مشاوره‌ای که قبلاً در یکی از رشته‌های مشاوره مدیریت پیشرو بوده‌اند، دستیابی به موقعیت مشابه در یک زمینه جدید همیشه دشوار است. تنوع بخشی مشکل است. تخصصی شدن بر اساس توانمندی و بخش صنعت معقول ترین استراتژی است. این نقش مهمی در گسترش مشاوره مدیریت به تخصص های مختلف از جمله زیر داشته است:

  • مدیریت استراتژیک
    مشاوره فناوری اطلاعات (IT).
    مشاوره منابع انسانی
    مشاوره مدیریت دیجیتال
    مشاوره مدیریت عملیات
    مدیریت مهندسی
    علم مدیریت
    مشاوره تحقیق و توسعه
    موارد دیگر مانند نوآوری مخرب، نام تجاری، پایداری و غیره.
    علاوه بر این تقسیم بندی، مشاوران همچنین شروع به تمرکز بیشتر بر روی عمودهای خاص صنعت کردند. پنج صنعت با بیشترین تقاضا برای خدمات مشاوره به شرح زیر است:
  • خدمات مالی
    بخش عمومی
    علوم بهداشتی و زندگی
    تولید
    انرژی و محیط زیست
    علاوه بر این، هنگام نگاه کردن به شرکت های مشاوره، ابعاد دیگری نیز وجود دارد. مشاوره مدیریت از سطوح مختلف تخصص تشکیل شده است. در حالی که ما قبلاً کلیات را داشتیم، اکنون درجات تخصصی دیگری نیز داریم. آنها به شرح زیر است:
  • متخصصان
    بازیکنان طاقچه.
    بازیکنان ناب
    هیبریدها

و حالا چی؟

بخش مشاوره به طور مداوم در حال پیشرفت است. از آنجایی که مشتریان شروع به درک بهتری کرده اند که مشاوران چه ارزشی می توانند برای آنها به ارمغان بیاورند، بسیاری از تغییرات و روندها آینده صنعت مشاوره جهانی را شکل خواهند داد: برگزیت، کووید، کار از راه دور و موارد دیگر. اجازه دهید به طور خلاصه به برخی از آنها نگاه کنیم.

آینده صنعت مشاوره

به جرات می توان گفت که آینده صنعت مشاوره در دستان مطمئنی است، به ویژه با روندهای اخیر که صنعت مشاوره جهانی را متحول کرده و می کند. برخی از این روندها به شرح زیر است:

1- سطوح مختلف در مشاوره: توجه به این نکته مهم است که تعریف "خدمات مشاوره" در حال تغییر است. یک مشاور بسیار ماهر با سابقه تثبیت شده و هزینه های بیشتر بیشترین درجه خدمات را ارائه می دهد. سپس سطح دوم خدمات مشاوره شامل خدمات تخصصی با محدوده قیمتی از پیش تعیین شده است. سطح سوم متشکل از کارشناسان متخصص بسیار ماهر است که برای پروژه های خاص استخدام شده اند. علاوه بر این، سطوح مشاوره در حال حاضر به آموزش منشعب می شود و برنامه های آموزشی را ارائه می دهد که با برنامه های ارائه شده توسط مدارس بازرگانی رقابت می کند.

2. مشاوران میکرو و مشاوران فریلنسری: در سال های اخیر، ما شاهد افزایش قابل توجهی در مشاوره های خرد و همچنین مشاوران آزاد بوده ایم. در حالی که مشاوره میکرو برای چند ساعت یا بیشتر برای کمک های تخصصی استفاده می شود، از سوی دیگر، مشاوران فریلنس به طور مستقل روی پروژه های بسیار طولانی تری کار می کنند که از چند ساعت تا شاید حتی چند ماه متغیر است. این مشاوران مستقل برای کار حرفه ای یا مشاوره تخصصی خود در زمینه یا تخصص خاصی دستمزد دریافت می کنند.
3. استفاده از هوش مصنوعی: تغییرات شدیدی در دنیای تجارت به خصوص پس از همه گیری COVID-19 رخ می دهد. و با افزایش فناوری های جدید مانند دیجیتالی کردن، داده ها و تجزیه و تحلیل، این تفاوت بزرگی در آینده ایجاد می کند. علاوه بر این، استفاده از هوش مصنوعی، رباتیک، و یادگیری ماشینی، منجر به ایده‌های تجاری جدید و همچنین رقابت بیشتر بین بازیکنان یا شرکت‌های موجود شده است.

صنعت مشاوره جهانی بسیار خوب شکل گرفته است، به همین دلیل است که آینده صنعت مشاوره بسیار روشن به نظر می رسد. و اگر می خواهید در مورد صنعت مشاوره مدیریت جهانی بیشتر بدانید، در اینجا راهنمای جامعی وجود دارد که به شما کمک می کند مشاوره مدیریت را به طور کلی بهتر درک کنید.

علاوه بر این، اگر توانایی‌های ادراکی مشابه تام کروز در فیلم فراموشی یا جیم کری در نمایش ترومن را نداشته باشید، احتمالاً مشاهده کرده‌اید که همه در مورد پذیرش دیجیتال صحبت می‌کنند. مشاوران استراتژی، چهار بزرگ (آنها بازگشته‌اند)، مشاوران فناوری اطلاعات و حتی شرکت‌های رسانه‌ای همگی این سونامی را تشخیص داده‌اند و با سرعت تمام با هم برخورد می‌کنند. اما این یک داستان برای یک روز دیگر است.

 

 

همانطور که راهکار استفاده از مشاوره کسب و کار می‌تواند شرکت شما را دگرگون کرده و رشد شما را تضمین کرده و سرعت ببخشد، ممکن است مشاوره غلط هم باعث از دست دادن زمان، ایجاد چالش‌های جدید در کسب و کار و عقب افتادن از بازار و رقبا شود.

متناسب با این موضوع، اهمیت انتخاب یک مشاور کسب و کار خوب دوچندان می‌شود.

واقعا یک مشاور کسب و کار خوب کیست؟

بهترین مشاوره کسب و کار چیست؟

بهترین مشاور کسب و کار کیست؟

در این مقاله سعی کرده‌ایم معیارهای انتخاب بهترین مشاوره کسب و کار یا بهترین مشاور کسب و کار را بیان کنیم.

معمولا شرکت‌ها با ۲ هدف نیاز به مشاوره کسب و کار دارند.

۱. زمانی که با چالش یا مشکلی مواجه هستند و برای حل آن مشکل نیاز به کمک مشاور کسب و کار دارند.

۲. زمانی که می‌خواهند رشد و توسعه یابند و در فضای رقابت حرفی برای گفتن داشته باشند.

پس معیارها را با معیارهای داخلی شروع می‌کنیم.

معیار۱: شناخت نیاز

شرکت‌ها قبل از انتخاب راه حل مشاوره کسب و کار، باید نیاز خود را تا حدودی بشناسند. اما قاعدتا نمی‌توانند نیاز خود را با دقتی که یک مشاور می‌تواند تشخیص بدهد این کار را انجام دهند.

از طرفی یک مشاور کسب و کار حرفه‌ای، در جلسات اولیه و معارفه، می‌تواند پس از صحبت‌های کارفرما، نیاز ایشان را به خوبی بشناسد. پس معیار اول برای انتخاب بهترین مشاور کسب و‌کار، این است که بتواند نیاز شما را به خوبی بشناسد.

معیار۲: تخصص

یک مشاور کسب و کار، باید در حوزه خود دارای تخصص کافی باشد تا بتواند رویکردهای مختلفی را ارزیابی و بهترین رویکرد را برای شرکت شما اتخاذ کند. صرف شناختن یک روش و پیاده سازی موفق آن در یک شرکت یا برای یک مسئله، باعث نمی‌شود که شخص بتواند مشاوره بدهد و‌ چالش‌های مختلف را شناسایی کند و برای آنها راهکار بدهد. به همین دلیل مشاور کسب و کار باید بتواند از نظر تخصصی راهکارهای مختلف را شناسایی و آن ها را ارزیابی کند و بهترین راهکار را برای شرکت مربوطه اتخاذ کند.

نگاهی به رزومه کاری مشاور، مدارک دانشگاهی، تخصص ها، صحبت در جلسات ابتدایی و ... می‌تواند به شما کمک کند تا تخصص مشاور کسب و کار را ارزیابی کنید.

معیار3: تجربه

حتی اگر مشاور کسب و کار بتواند راهکار مناسبی را برای شما در نظر بگیرد، اگر تجربه پیاده سازی حرفه‌ای آن را نداشته باشد، در عمل با چالش های بسیاری مواجه می‌شود که برای آن ها راه حلی ندارد. مثلا اگر بخواهد برنامه بازاریابی را اجرا کند و تاکنون تجربه بازاریابی یا اجرای آن را در شرکت‌های مختلف نداشته باشد، مواردی مثل مدل درآمدی بازاریاب، نکات اصلی مذاکره و ... را در نظر نمی‌گیرد و اجرای بازاریابی به مشکل می‌خورد.

معیار۴: رویکرد جامع

مسائل و چالش‌های سازمان ها و مسئله‌ی رشد و توسعه مسائلی چند بعدی هستند. یعنی شما نمی‌توانید بگویید این ‌مسئله صرفا یک متغیر دارد. مثلا وقتی می‌خواهید فروش یک شرکت را بهبود دهید، این پروژه شامل ابعادی مانند تحلیل داده‌ها، هدفگذاری، تدوین پلن، مسائل منابع انسانی، مسائل اجرایی، هنر مذاکره و ... می‌شود. بنابراین اگر مشاور کسب و کار صرفا توانایی تحلیل داده و برنامه ریزی داشته باشد و یا صرفا روی مذاکره تاکید کند، مسئله حل نمی‌شود.

معیار۵: رویکرد تیمی

مشاور کسب و کار باید از نظر تخصصی در حوزه خود بسیار عمیق و حرفه‌ای باشد. از طرفی در معیار۴ ذکر شد که مسائل دارای چند بعد هستند و باید رویکرد جامع وجود داشته باشد. بنابراین یک شخص نمی‌تواند به تنهایی در تمامی زمینه‌ها مشاوره بدهد و این کار نیاز به یک تیم کامل، متخصص و هماهنگ دارد.

معیار۶: نمونه کار

ممکن است در جلسات ابتدایی نتوانید به صورت کامل معیارهای تخصص، تجربه و ... را بررسی کنید. اما می‌توانید از معیار نمونه کار استفاده کنید. یک مشاور کسب و کار حرفه ای، برای ادعاهای خود شاهد دارد و بهترین شاهد نمونه کار است. بهتر است در جلسات ابتدایی از مشاور درخواست بررسی نمونه کارها را داشته باشید.

معیار 7: مشتریان راضی

یکی دیگر از معیارها، داشتن مشتریان راضی است. کارنامه مشاور کسب و کار باید دارای مشتریانی باشد که نتایج خوبی را از مشاوره کسب و کار دیده باشند.

برای انتخاب بهترین مشاور کسب و کار، معیارهای دیگری مانند تعداد مشتریان فعلی، ارزش برند، تعداد مشاوران و ... نیز وجود دارد که می‌توانید بررسی کنید.

نکته‌ای که حائز اهمیت است این است که زمانی که تصمیم به رویکرد مشاوره کسب و کار گرفتید، بدانید مهمترین قسمت این رویکرد همان انتخاب بهترین مشاور کسب و کار است. زیرا مشاور کسب و کار خوب می‌تواند ادامه‌ی مسیر را تضمین کند.

کلینیک مشاوره کسب و کار فرازتدبیر با ۱۸ سال تجربه فعالیت و خدمت رسانی به بیش از ۱۸۰ شرکت در حوزه‌های مختلفی مانند تولیدی، بازرگانی، فروشگاهی و ‌...، با تیمی متخصص و مجرب و با رویکرد جامع، آماده ارائه‌ی خدمات تخصصی مشاوره کسب و کار در حوزه‌های مختلف از جمله مدیریت استراتژیک، فروش و بازاریابی، کسب و کار آنلاین، تولید، خرید و تدارکات، مالی و حسابداری، هوش‌تجاری، برندینگ و ... به شما می‌باشد تا بتوانید از رسیدن به اهداف خود مطمئن باشید.