برنامه ­ریزی مالی یا بودجه بندی، طرحی است که تعیین می­ کند در یک سازمان، منابع به چه صورت به فعالیت­ های مختلف تخصیص داده شوند تا به بیشترین میزان بهره­ وری برسد. به دنبال برنامه­ ریزی، فعالیت­ ها هدایت و کنترل شده و نظم داده می ­شوند.

از جمله مزایای بودجه بندی می­توان به این نکته اشاره کرد که در صورت بروز مشکلات و تهدیدهای پیش­ بینی نشده، هزینه های مربوطه به سهولت قابل مدیریت خواهد بود و سازمان  از بحران جدی نجات خواهد یافت.

به کمک برنامه­ ریزی مالی برای یک مدت زمان معین برای مثال یک سال میزان تولید، میزان فروش، هزینه­ ها از جمله هزینه عملیاتی و هزینه تولید و نیز عملیات مالی مختلف سازمان پیش­ بینی می­شود. در طی این فرآیند معین می ­شود سرمایه گذاری در چه زمینه انجام شود و شرکت چه میزان پیشرفت خواهد کرد و به تعداد از اهدافش خواهد رسید.

اجرای بودجه بندی از این جهت اهمیت دارد که بین درآمدها و هزینه ­های سازمان تعادل و هماهنگی برقرار می­ شود و تا حد ممکن از هزینه­ های اضافی جلوگیری می­ شود. سپس برنامه اجرا شده و نظارت و کنترل می­گردد . به هر میزان که عملکرد واقعی سازمان طبق بودجه بندی پیش برود کاهش هزینه و افزایش در میزان سود و درنتیجه افزایش کارایی شرکت خواهیم داشت.

زمانی که از بودجه به عنوان ابزار کنترل استفاده می­ شود، انتهای دوره است. در انتهای دوره، مدیریت برنامه ای که مورد انتظار بوده را با عملکرد واقعی سازمان مقایسه کرده و برای بهبود فعالیت­ ها و رسیدن به اهداف مورد انتظار برنامه­ ریزی می­ کند.

 

Comments closed!